Kategori: Lastbilsbelysning

Mina arbetspass brukar vanligtvis sträcka sig under många långa timmar mellan Lund och Haparanda. Eller Sverige och Tyskland för den delen. Jag är lastbilschaufför och brukar alltid köra långa sträckor, någonting jag föredrar. Men i och med de restriktioner som sker länderna emellan just nu så har jag behövt ta lite annorlunda jobb som egentligen inte ligger mig i fatet.

Mitt senaste “avstickarjobb” var på ett vägarbete. Som alltid inom mark- och vägarbeten behöver ditt fordon vara utrustad med rätt sorts belysning, och i detta fall var det varningsljus med ECE-R65 märkning som krävdes. En ljusramp (som varnings- eller blixtljus också kallas),  är en extrainsatt ljuskälla med avsikt att förbättra ens egen sikt framåt eller, som i detta fall, ens synlighet för medtrafikanter ute i trafik. Det ska tydligt synas att det är en ökad risk kring fordon med blinkande ljus.

Jag hörde mig för var de andra gubbarna på bygget inhandlat sina ljusramper och gick via samma leverantör som dom. Jag valde en ljusramp med över 20 olika blixtmönster då man aldrig vet om man kommer få flera sådana här korttidsjobb framöver. Det är alltid bra att vara på säkra sidan. Jag valde även en produkt som hade dimningsfunktion, så kallad nattsänkning. Detta understryks av ljusrampens Klass 2 -märkning.

Med det nya blinkande varningsljuset blev jag mer än välkomnad på bygget. Ett trevligt gäng att jobba ihop med, även om jag mest av allt längtar ut på vägarna igen.

Läs mer

Jag spenderar större delen av mitt liv i en liten lastbilshytt som är ganska trång. Jag vet hur det låter, men tyck inte synd om mig, det är här jag trivs som allra bäst. Till skillnad från många kollegor utomlands så kör jag en splitterny Volvo FH16 som är utrustad med senaste generationens led lyktor. Många chaffisar i andra länder har inte samma möjlighet och kör till en majoritet äldre lastbilar med halogen eller xenon lyktor. God belysning på vägen är viktigt när man kör en vanlig personbil och desto viktigare blir det när man sitter bakom ratten på en flera ton tung lastbil. Jag brukar sätta säkerheten först i alla situationer och tänka mig för noggrant innan jag agerar, det är sådan jag är som person.

Led konvertering är svaret på problemet

Men för lastbilschaufförer med äldre lastbilsmodeller så finns det möjlighet att konvertera ljuset från halogen till led, detta är inte speciellt kostsamt och även relativt enkelt att genomföra. Denna process kallas led konvertering och är ett mycket effektivt sätt att uppnå en bättre lastbilsbelysning. God belysning höjer säkerheten när man kör, både för en själv och för medtrafikanter. Ett populärt varumärke heter Oledone som som erbjuder en god balans mellan pris och kvalitet. Led konvertering från Oledone passar både till bil och lastbil så länge man installerar led-kit till rätt sockel. Det finns flera olika socklar som H1, H4, H7 m.fl och du kan läsa mer om detta på webbplatsen Oledone.se.

Läs mer